Als we praten over Jeffrey, dan praten we over een artiest die al op zeer jonge leeftijd veel ervaring op heeft gedaan. De in 1980 (06-11-1980, Scheperziekenhuis) in Emmen geboren arbeiderszoon was op jonge leeftijd al een bijzonder kind.  En dat is hij nu nog, al is er in die kwart eeuw een heleboel gebeurd.

jeffrey na geboorte

1980 – 1993

Jeffrey’s eerste stappen richting het podium zet hij in Schoonoord, het dorp waar hij opgroeit en zijn lagere school geniet (Burg. S.J. van Rooyenschool). Jeffrey oefent dagelijks urenlang voor de spiegel door mee te zingen met sterren als Whitney Houston, Andre Hazes, Tina Turner en BZN. Door met succes deel te nemen aan diverse soundmix-playbackshows wordt al snel duidelijk dat Jeffrey een bijzonder talent heeft. Zijn stem, muzikaliteit, openheid en humor spelen hem al snel in de kijker bij grote namen in de muziekindustrie. 

1993 – 1997

In zijn middelbare school periode blijft Jeffrey’s primaire interesse muziek.
De aandacht voor de lessen die aan de G.S.G te Emmen worden gegeven kan hij maar moeilijk opbrengen. Hij is een gangmaker, kan de sfeer maken en breken. Na H.A.V.O. 1, 2 en 3 heeft Jeffrey genoeg van het theoretisch onderwijs.

Een opleiding tot bloemist aan het Terracollege te Emmen is de volgende keuze. Ook hier is Jeffrey niet op zijn plek.

 

terracollege

1997

In het voorjaar van 1997 komt een demo van Jeffrey via via terecht bij Ten Donkelaar Produkties. Ellis ten Donkelaar hoeft niet lang na te denken en besluit de jonge, talentvolle zanger een contract aan te bieden.
De basis voor een intensieve samenwerking wordt gelegd.

In 1997 start Jeffrey vol goede moed opnieuw met een studie, deze keer aan de Noordelijke Kappersvakschool in Hoogeveen.

 

studio

1998

In januari 1998 start het familiebedrijf Ten Donkelaar Produkties met de productie van het debuutalbum ‘JEFFREY’. Dit album wordt opgenomen in de Fendal Sound Studio’s. Ben en dochter Karin ten Donkelaar dragen de verantwoording voor de productie, terwijl Ellis en haar twee andere dochters, Lisette en Marieke, zich bezighouden met de begeleiding van Jeffrey en de promotie in het land.
Het 13 tracks tellende album, uitgebracht door E.M.I. MUSIC, wordt door de media zeer goed ontvangen.

Diverse vakbladen betitelen Jeffrey als ‘zeer veelbelovend’ en ‘het grootste zangtalent van 1998’. In april 1998 wordt de single ‘Als ik je morgen in mijn armen sluit’ uitgebracht. Jeffrey valt op en bereikt de playlists van veel radiostations. De single komt tot nr. 4 in de Nederlandse tip 10 en op nr. 15 in de Radio Noordzee top 30.
In augustus 1998 wordt de single ‘Soms hoor ik weer je stem’ uitgebracht. Jeffrey staat bijna 3 maanden achtereen op nr. 1 op de playlist van Radio Noordzee. De single komt tot nr. 8 in de Radio Noordzee top 30. Drie weken achtereen staat Jeffrey op nr. 1 in de Nederlandse tip 10.
In september 1998 wordt het debuutalbum ‘JEFFREY’ uitgebracht. Dit dertien tracks tellende album wordt door de media zeer goed ontvangen.  Jeffrey verschijnt in diverse televisieprogramma’s, verschillende weekbladen, landelijke en regionale kranten. De door Ten Donkelaar Produkties opgezette promotietour is een goot succes. Veel regionale en lokale stations steunen Jeffrey. In oktober 1998 staat Jeffrey in Zwartsluis in het voorprogramma van Total Touch.

 

1999

In januari wordt de single ‘Total Loss’ uitgebracht. Jeffrey komt een week na de release binnen op nr. 74 in de aircheck 200. Dit met dank aan de airplay op o.a. Radio 2 en de lokale en regionale stations.

In april 1999 treedt Jeffrey op met het orkest van Cor Bakker tijdens de ledenavond van de Tros. In mei 1999 wordt ‘Liefde’ uitgebracht. Radio 2 steunt ook deze single. In de Radio Noordzee top 30 komt Jeffrey tot nr. 15.

Jeffrey verlaat de Noordelijke kappersvakschool. Dit keer mét diploma én zijn grote liefde Michael van Zwol.

 

michael van zwol 1999

2000

In juni treedt Jeffrey op tijdens de opening van de Special Olympics in Groningen. In dezelfde maand treedt Jeffrey ook nog op voor 30.000 mensen tijdens de EURO KICK-OFF 2000 op het Stadhuisplein in Eindhoven. In oktober wordt Jeffrey gevraagd te zingen tijdens de huldiging van Olympische medaillewinnaars Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, wederom in Eindhoven. Het contract met E.M.I. Nederland BV. wordt wegens reorganisatie ontbonden.

2001

In 2001 brengt Jeffrey op het label CK producties, het platenlabel van volkszangeres Corry Konings, een Engelstalige single genaamd ‘I will’ uit. De remake van een hit van Dean Martin uit de vijftiger jaren wordt veel gedraaid, maar een groot succes blijft achterwege.

 

2003

Om Jeffrey’s carriere een stevige impuls te geven doet hij in februari 2003 mee aan de voorrondes van het Nationaal Songfestival. De verwachtingen van het lied ‘Waar en wanneer’ van componist Edwin Schimscheimer en tekstschrijvers Belinda Anholt en Spriros Chalos zijn hooggespannen. In tegenstelling tot de generale repetities is het optreden tijdens de live-uitzending niet goed. Dat maakt ook jurylid en oud-songfestival deelneemster Corry Brokken hem meer dan duidelijk. Door deze ontwikkeling wordt ‘Waar en wanneer’ track 2 op de single ‘Alles wat je zei’, een door Emile Hartkamp en Norus Padidar geproduceerde cover van ‘Anyone of us’. Door de enorme media-aandacht groeit het aantal optredens tot in de verste uithoeken van het land. 

 

emile hartkamp

 

2004 – 2005

In februari 2005 trouwt Jeffrey in het bijzijn van zijn zus Manon en zijn zwager Jeffrey met zijn levenspartner Michael van Zwol.

Op het label N.O.N. Records wordt in april 2005 de single ‘Ware liefde’ gereleased. Deze plaat verschijnt niet in de handel, maar wordt ter promotie aangeboden bij diverse radiozenders. Ondertussen werken Jeffrey en Michael hard aan het succesvol maken van hun eigen kapsalon. Dit, en enkele obstakels op het gebied van zijn gezondheid, doen Jeffrey besluiten het iets rustiger aan te doen. 

2006 – 2014

Terwijl de boekingen worden ondergebracht bij Dutch Artist Management in Hilversum o.l.v. Patrick van Doleweerd, zijn de opnames voor een nieuw album in volle gang. Eind januari 2007 wordt de single ‘Baila señorita’ uitgebracht. De diverse media reageren enthousiast en zijn blij weer iets nieuws van Jeffrey te ontvangen.

Als track 2 staat ‘Ware liefde’ op de single, het lied blijkt beneden de rivieren erg populair te zijn. Ten Donkelaar Produkties vindt in Dee2Records een partner en zo gebeurt het dat in de zomer van 2007 ‘Ware liefde’ op single wordt uitgebracht. De bijbehorende videoclip veroorzaakt veel ophef.

Op diverse forums wordt gediscussieerd over Jeffrey’s make–up, die in de clip erg goed te zien is. Een paar creatieve studenten maken zelfs een parodie op de clip. Jeffrey kan de grap wel waarderen en plaatst de video op zijn website.

Ondertussen groeit ‘Ware liefde’ uit tot een echte kroegenhit. Zelfs in het buitenland, waaronder Spanje, Turkije en Griekenland, is ‘Ware liefde’ veelvuldig te horen. Jeffrey’s agenda vult zich en er volgen diverse optredens, waaronder een optreden tijdens het festival ‘Levenslied ’s-Hertogenbosch’ voor 20.000 man.

Jeffrey neemt in de zomer van 2007 deel aan de RadioNL/TVOranje zomertour. Diverse plaatsen in Nederland worden aangedaan.

Eind oktober wordt de single ‘Jij bent een chica mala’ uitgebracht. Het Zuid-Amerikaans getinte nummer, door Jeffrey zelf voorzien van een tekst, wordt wederom goed ontvangen. Er wordt een videoclip opgenomen, een live gezongen registratie van een optreden. In november 2007 komt Jeffrey’s tweede album ‘Ware liefde’ uit. Het twaalf tracks tellende schijfje is een mengeling van up-tempo dansmuziek, hier en daar afgewisseld met een prachtige ballad. Voor de teksten van acht van de twaalf stukken is Jeffrey zelf verantwoordelijk. De productie is in handen van Ten Donkelaar Produkties.
Ben ten Donkelaar arrangeert, musiceert en produceert, de backingvocals worden verzorgd door Karin ten Donkelaar en Jeffrey. 

Een periode van veel optredens breekt aan gevolgd door een periode waarin focus op de kapsalon even prioriteit krijgt. Jeffrey zegt hierover: ‘Net als heel veel anderen hebben we hard moeten werken aan ons bedrijf, maar mede daardoor is er nu wel weer volop ruimte voor muziek.’

ware liefde-single hoes

2015

En die ruimte resulteert in ‘Overdonderd’, een smartsoul nummer dat niet voor niets vlak voor de zomer uitkomt. Ook nu heeft Jeffrey weer zelf de tekst geschreven. De bijbehorende clip wordt door William ten Kate opgenomen in theater De Tamboer in Hoogeveen. De single slaat aan en Jeffrey is weer meer dan regelmatig op de radio te horen. Deze zomer doet hij ook mee aan de Radio NL Zomertour. Touwtrekken, kanoën, basketballen en dat alles in tropische temperaturen. Het is even afzien, maar tegen alle verwachtingen in komen Jeffrey en zijn team van campinggasten als winnaar uit de bus.

2016


‘Overdonderd’ opent opnieuw deuren en ook een grote schare trouwe fans laat weer van zich horen. Het management ligt inmiddels bij Afke Boven. Januari 2016 komt er weer een nieuwe single uit. ‘Daar sta je dan’ wordt de opvolger van ‘Overdonderd’. Deze keer is bewust gekozen voor een ballad. Daarmee neemt team Jeffrey een risico; ballads worden meestal minder goed ontvangen en vinden moeilijker hun weg naar de playlists van radiostations. In dit geval blijkt niets minder waar. Vanaf dag één is ‘Daar sta je dan’ een groot succes. De clip wordt deze keer door Lennen Oldenbeuving opgenomen in De Olde Looierij in Hoogeveen.

In het najaar van 2016 wordt ‘Wat je zegt’ uitgebracht. Aan de clip, opgenomen in de kapsalon van Jeffrey en Michael, werkt een scala aan figuranten mee. Onder hen Louisa en Rosanna, bekend van hun reallife serie bij TLC ‘Louisa & Rosanna, onze transgender liefde’. Zij passen perfect bij de boodschap die Jeffrey met deze single heeft: “Blijf altijd dicht bij jezelf. Ik heb ontdekt dat daar mijn kracht ligt en dat gun ik iedereen.”